Gazlı içeceklerin içerisinde karbon gazı kabarcıkları bulunur. Gazlı içeceklerdeki gaz, içeceğin üretim şeklinde göre değişir.
Maden suyunda bulunan kabarcıklar, tamamen doğaldır. Bunlar, yeryüzünün derinliklerinde bulunan gazın sebep olduğu kabarcıklardır.
Şarap gibi alkollü içeceklerde ise gaz, kimyasal reaksiyon sonucunda ortaya çıkar. Örneğin üzüm şarabı, üzümde bulunan şekerin alkole dönüşmesiyle oluşur. Eğer şarabın ağzı kapalı tutulursa, şarapta gaz oluşur ve şampanya adını alır. Ancak açık bir kapta yapılırsa, gaz oluşmaz.
Asitli hazır içeceklerde ise gaz doğrudan fabrikadaki yapım aşamasında içeceklerin içine karıştırılır. Dolayısıyla, bu içeceklerde doğal bir gaz oluşumu yoktur.
Kapalı şişelerde bulunduğu sürece, içeceklerin gazı görünmez. Çünkü hava almadığı sürece, gaz baloncukları hareket edemez. Ancak şişenin kapağı açıldığında, gaz kabarcıkları şişenin yüzeyine doğru hareket eder.
Düşüncelerinizi ve görüşleriniz bizlere bildirmek için yorum yapın.
İfadelerİfadeler